0(312)359 5385

 

SİGARANIN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINA ZARARLARI:

 

Kullananların yarısının ölümüne neden olan sigara vücutta akciğer, yemek borusu gibi pek çok kanser türlerine, kalp krizi, bronşit v.b. gibi hastalıklara neden olmakla birlikte, ilk olarak temasa geçtiği ağız ortamı ve periodonsiyum üzerine de zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ve bu etkiler azımsanmayacak ölçüdedir.

 

 

Sigara ve tütün kullanımı ağız için oldukça zararlıdır. Bu zararları şöyle sıralayabiliriz:

• Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler birikir.

• Damakta kırmızı renkli iltihabi oluşumlar gözlenir.

• Dişeti hastalığına yatkınlık

• Kötü ağız kokusu

• Siyah kıllı dil görüntüsü

• Ağızda doku bozuklukları (oral mukozal lezyonlar)

• Dişeti çekilmesi  

• Ağız kanseri

 

 Sigara, halitozis denilen kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara ağızın kimyasını etkiler, aşırı plak oluşumuna sebep olur. Sigara içen bireyler her zaman kötü ağız kokusuyla yaşamak zorunda olduklarını unutmamalıdırlar. Aynı zamanda sigaranın diş ve dişetlerinde yaptığı ciddi derecede renklenme estetik açıdan hiç de iç açıcı değildir. Diş hekiminin yaptığı polisaj işlemi ile temizlenen dişler, sigara içilmeye devam edildiği müddetçe bu lekelere maruz kalmaya devam edecektir. Sigara kullanan bireyler hiçbir zaman ışıl ışıl, temiz dişlerle gülümseyemezler. Sigara içenlerde dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve bağışıklığın azalmasıyla da ağızda iltihabi oluşumlar görülür.  

 Ağız Kanseri

 Sigaranın yol açtığı zararlardan biri olan ağız kanserlerinin %75’inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Sigara içmek dudak, damak, yanak ve diş etlerinde ağız kanserlerine de zemin hazırlamaktadır.Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski hemen ve önemli ölçüde azalır. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyen bireye denk olur.

 

 

• Ağızda ağrısız şişlik oluşumu,

• İlerlemiş durumlarda dokuların yıkıma uğramasıyla geçmeyen ağrılar,

• Ağız içinde beyaz- kırmızı odaklar,

• Yutkunma güçlüğü, konuşma zorluğu,

• Ağız içinde kanama odakları, çeneyi açmada güçlük ile ortaya çıkar.

 Ağız ve yüz bölgesinde alışılmışın dışında gelişmeler fark eden kişiler muhakkak diş hekimine muayene olmalıdırlar. Sigara içmenin, ağız kanserleri oluşmasında risk faktörü olduğu unutulmamalıdır.

Düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmanız erken tanıda önemlidir.

Sigaranın ağız ve dişlerde oluşturacağı hasarları en aza indirmek için diş hekimine 6 ayda bir kontrol yaptırılmalıdır.

Sigara içen kişilerde ağızda oluşan zararlı etkiler sigaranın oluşturduğu yüksek ısı ve oluşturduğu 1000 den fazla zararlı maddeye karşı oluşmaktadır.

Şeker ve çikolata gibi tatlı besinlerin çocuklarda dişlere verdiği zararın benzerini sigaranın yetişkinlerde yol açtığını belirten bilim adamları, sigaranın diş etlerine yeterince kan gitmesini engelleyerek diş sağlığını bozduğu sonucuna varmışlardır.

Diş sağlığını en çok gözardı edenlerin 20-30 yaşları arasındaki genç erkekler olduğunu ortaya konmuştur.

Yetişkinlere ağız sağlıklarını koruyabilmek için kesinlikle sigarayı bırakmaları önerilmektedir.

 

Eğer sigara kullanıyor ve bırakmak istiyorsanız bir yerden başlamalısınız. İşte size yardım edebilecek bir site:

 

www.birakabilirsin.org

 

 

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.