0(312)359 5385

 

Dişlerimi fırçalıyorum ama hala dişlerim çürüyor. Neden?

 

   Zaman zaman hastalarımızdan duyduğumuz bu sorunun birkaç cevabı var. Birincisi dişlerin doğru teknikle ve yeterli süre fırçalanmaması. İkincisi fırçanın tek başına çürüğü önlemede yeterli olmaması. Yeterli değil çünkü fırça dişler arasındaki sıkı temas noktalarına ulaşamamakta, buraların temizliği ancak diş ipi ile sağlanabilmektedir.

 

 

 

Öyle ise dişlerimizi nasıl fırçalamamız gerekir sorusu önemli bir soru olarak karşımıza çıkmakta.

 

1- Diş fırçalamaktaki esas amaç diş yüzeyindeki yiyecek artıklarının uzaklaştırılmasıdır. Bunun için kullanacağımız diş fırçasının orta sert, uygun büyüklük ve şekilde olması gerekmektedir.

2- Günde en az 2 defa (mümkün ise 3 defa) yaklaşık 3 dakikamızı alacak şekilde fırçalamalıyız.   

3-  Fırçalama şeklimiz fırçanın diş ile diş etinin birleşim noktasına yerleştirilip diş etinden dişe doğru veya dairesel hareketler şeklinde olmalıdır. Ve tüm diş yüzeyleri fırçalanmalıdır.  

4-  Özellikle diş taşı oluşumunu engelleyebilmek için dişin dişetine yakın kısmındaki yiyecek artığı ve plakların uzaklaştırılması gerekmektedir.

5-  Bazı hastalarımız diş yüzeyindeki lekelenmeleri çıkartabilmek amacıyla fırçayı çok bastırmakta, bu da hem diş etinin çekilmesine, hem de diş yüzeyinde ciddi aşınmalara sebep olmaktadır. Bu yüzden kesinlikle fırça çok bastırılmamalıdır.

 

Diş İpi Kullanımı:

 

  Yukarıda da bahsettiğimiz üzere çürüğün önlenebilmesi için fırçanın ulaşamadığı diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi gerekmektedir.

Yaklaşık 30-40 cm. uzunluğundaki diş ipini kopararak uçlarını her iki elinizin orta parmaklarına dolayınız.

Her iki taraftanda baş ve işaret parmaklarıyla tutulur ve arada 3 ila 5 cm. kalması sağlanır.

Ve bu arada kalan 3-5 cm lik diş ipi dişler arasına geçirilip aşağı yukarı hareketler ile dişler arasındaki yiyecek artıkları ve plaklar temizlenir.

Diş ipini genellikle günde bir defa yapmamız yeterli olacaktır.

 

 

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.